Izstāžu zāle Rīgas ielā

Izstāžu zāle Rīgas ielā

Izstāžu zāle Rīgas ielā 34 iekārtota mācītājmuižas vecajā zirgu stallī. Pati mācītājmuiža nodedzināta, 1944.gada 21.septembrī atkāpjoties vācu armijai. Vēl 1989.gadā stallī mita vienīgais pilsētas saimniecības zirgs. Pēc arhitektes Ineses Fridrihsones projekta pārbūvētais stallis kopš 1992.gada vasaras kalpo Dailei, Mākslai un Vēsturei.
Vēsturiskās ekspozīcijas iespaidīgākais eksponāts ir cara laika bankas seifs ar firmas zīmi Stauģeņ Rīga. Tam līdzās rūjienietes Ernas Kapzemes ar nazīti izgrieztā sadegušā Rūjienas baznīcas altāra miniatūrkopija. Viens no vērtīgākajiem jaunieguvumiem ir Latvijas brīvvalsts laikā iznākušo laikrakstu «Rūjienas Ziņas», «Rūjienas Balss», «Rūjienas Domas» un «Rūjienas Vēstneša» pilni komplekti, te atrodas arī mācītāja Roberta Slokenberga vēstules un iespaidīgs vēsturisko fotogrāfiju klāsts. Bēniņos izvietota gleznotāja un ceļotāja Arvīda Straujas darbu pastāvīgā ekspozīcija. Fondu krājumā apjomīgākie ir tēlnieka Jāņa Zariņa 85 ģipša darbi.
Izstāžu zālē tūristi rod atbildes uz jautājumiem: «Kā īstu rūvenieti atšķirt no pārējiem Latvijas iedzīvotājiem? Kāpēc gleznotājs Arvīds Strauja pēc aiziešanas mūžībā turpina dzīvot Glendonas kalnos? Kāds bija mācītāja Roberta Slokenberga īsākais sprediķis? Ko Gulbenes gulbis un Ventspils Ļeņins dara Izstāžu zālē?»

660
Objekta nosaukums
Informācija

Objekta/adreses meklēšanai meklētājā ievadiet:

- interesējošās ielas nosaukumu, meklētājs atspoguļos visus objektus norādītajā ielā

- interesējošo adresi, piemēram, Raiņa iela 3, meklētājs atspoguļos norādīto objektu


Aicinājums

Sadaļas "Karte" veidošanas procesā tiek aicināts piedalīties ikviens rūjienietis.

Aicinām Jūs iesūtīt ēku senās fotogrāfijas, ziņas par iepriekšējiem nama īpašniekiem vai iedzīvotājiem. Iespējams, Jums ir zināms kāds stāsts, kas saistīts ar kādu no Rūjienas ēkām.

E-pasts: [email protected]

Adrese: Izstāžu zāle, Upes iela 7, Rūjiena.

Tālrunis: 26381413

Atsevišķām adresēm ir redzama papildus iedaļa "1941.gads". Tajā ir norādīti cilvēki, kuri dzīvojuši šajā adresē.

Projekta finansētājs

Rūjienas novada pašvaldība

Tehniskais risinājums un dizains

www.majaslapatev.lv

Projekta autors

www.latvijasdzimtas.lv